– W Kole Naukowym „Rolka” zajmujemy się różnymi dziedzinami nauki, nie mamy konkretnych ram – mówi Tomasz Bobiń, student piątego roku na kierunku Inżynieria Rolno-Spożywcza i Leśna na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku. – Studenci działając w kole nie mają też wytyczonych sztywnych ram czasowych, mogą działać, kiedy mają czas i chęci. To od nich zależy, czym w danej chwili chcą się zajmować i kiedy chcą to robić. Są również spotkania ogólne – jedno, dwa w semestrze. Wtedy omawiamy jakieś imprezy, na które warto byłoby się zgłosić z kołem.
Jedną z takich imprez był konkurs Sustainability Challenge 2021 organizowany przez University Kebansaan Malaysia w Malezji. Zespół Rolki zajął drugie miejsce w rankingu najkreatywniejszych pomysłów dla zrównoważonego rozwoju. Pomysł studentów to „Fertilizer From Coffee Grounds as An Example of Sustainable Management of Gastronomic Waste”, czyli nawóz uzyskiwany z… fusów kawy naturalnej.
Studenci rozwinęli twórczo pomysł, jaki wpadł im do głowy podczas codziennych zajęć na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku.
– W ramach działania koła naukowego zajęliśmy się jeszcze problemem fusów z kawy – opowiada Dominik Tarapata, student piątego roku na kierunku Inżynieria Rolno-Spożywcza i Leśna na WBiNŚ. – Pozyskiwaliśmy je między innymi z działającego na wydziale bufetu i staraliśmy się je wykorzystać jako nawóz dla roślin.
Studentom udało się zgranulować fusy kawy, dzięki czemu mogą one znaleźć zastosowanie w nawożeniu gleb. Nawóz ma zastosowanie do roślin kwasolubnych, bo ma obniżony odczyn kwasowy i przyczynia się do zakwaszania gleby. I jak już wiemy – pomysł spodobał się na uczelni w Azji.
– Nasze koło jest wyjątkowe, bo prowadzimy kilka projektów równolegle, co przynosi dużo efektów w przestrzeni krótkiego czasu – przypomina Tomasz Bobiń.
Koło naukowe „Rolka” zrzesza studentów z kierunków Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej. Mogą oni realizować zadania badawcze z zakresu technologii żywności, przetwórstwa rolno-spożywczego, zagospodarowania odpadów, analizy gleby, wytwarzania nawozów, pasz, paliw i wiele więcej – choćby nauczyć się warzyć piwo – oczywiście bezalkoholowe.
– W ramach koła naukowego „Rolka” udało nam się stworzyć kilka fajnych projektów – na przykład zajmowaliśmy się produkcją piwa – mówi Dominik Tarapata. – Sami warzyliśmy piwo, coś wyszło udało się nam to wypić, aczkolwiek nie do końca, bo się zepsuło, ale z każdym następnym było już lepiej.
Studenci pracują w małych grupach, realizując indywidualne zainteresowania w elastycznym systemie czasowym pracy.
– Naszym topowym projektem jest deska przyjazna środowisku, pracujemy nad nią, mamy jest pewne namacalne rezultaty, którymi możemy się pochwalić – zdradza Dominik Tarapata. – Byliśmy na konferencji Ekoinnowatorzy 2021 w Krakowie i też chcieliśmy pokazać nasz pomysł.
Deska ma być przyjazna środowisku, ponieważ jest wykonana z odpadów przemysłu rolno-spożywczego. W założeniu ma być wykonana z łusek gryki, mogą być otręby, ogólnie chodzi o zagospodarowanie odpadów. Projekt deski został współfinansowany w ramach konkursu Ministerstwa Edukacji i Nauki „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. „Deski przyjazne środowisku (TFMDF) jako alternatywny materiał stolarski” zyskały z MEiN 36 200 złotych. Pozwoliło to na doposażenie zaplecza sprzętowego potrzebnego do wytwarzania biodegradowalnej deski. W ramach projektu Koło Naukowe podejmuje współpracę z jednostkami sektora przemysłowego oraz jest wspierane przez Instytut Innowacji i Technologii PB.
– To jest takim dodatkowym smaczkiem w studiowaniu, dodaje kolorytu, bo oprócz regularnej nauki możemy robić te projekty, które bardziej przypadają nam do gustu – podkreśla Tomasz Bobiń.
Członkowie „Rolki” efekty swoich działań prezentują na konferencjach studenckich, sympozjach naukowych, konkursach krajowych i międzynarodowych, a także w postaci publikacji naukowych.
– Działając w kole naukowym możemy uczestniczyć w różnych konkursach, które odbywają się nie tylko na terenie Białegostoku, co łączy się z licznymi wyjazdami – dodaje sumuje Piotr Tarasewicz, student piątego roku na kierunku Inżynieria Rolno-Spożywcza i Leśna na WBiNŚ. – Ostatnio byliśmy na konkursie Ekoinnowatorzy 2021 Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, na Kopcu Kościuszki.
Działalność naukowa połączona jest z rozwojem osobistym studentów.
– Korzyściami z działalności w kole naukowym „Rolka” jest na pewno samorealizacja, możliwość wykonywania różnych czynności, których nie możemy wykonywać podczas zajęć – sumuje Piotr Tarasewicz. – Możemy poznawać nowe osoby, uczyć się w jaki sposób współpracować w grupie i odkrywać jakieś swoje ukryte umiejętności.